ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ

Η Πορεία Αγάπης αποφασίστηκε να γίνει, μετά από το Συνέδριο Στελεχών το οποίο έγινε στην Αμμόχωστο το 1973. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε εκ μέρους του τότε Υπουργού Παιδείας ο Παναγιώτης Σέργης κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του Διεθνούς Ξενώνα Νεότητας (International Youth Hostel – Διεθνής Οδηγική Εστία) που δημιούργησε και λειτούργησε η Επαρχιακή Εφορεία Οδηγών Αμμοχώστου μέχρι την Τουρκική Εισβολή.

Στο συνέδριο έγινε γνωστό ότι ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου θα προχωρούσε στο κτίσιμο ενός Κέντρου περίθαλψης καρκινοπαθών (που αργότερα ονομάστηκε Αροδαφνούσα) και στη συνέχεια αποφασίστηκε να οργανωθεί επιχορηγημένη πορεία της οποίας τα έσοδα να δοθούν στον Αντικαρκινικό για να διατεθούν για την αγορά της επίπλωσης του κέντρου.

Με μεγάλο ενθουσιασμό όλες οι Επαρχίες μηδεμιάς εξαιρουμένης περπάτησαν και μάζεψαν χρήματα για τον σκοπό αυτό. Η Επαρχιακή Εφορεία Κερύνειας οργάνωσε την πορεία στις 16 Απριλίου, η Επαρχιακή Εφορεία Λευκωσίας συμμετείχε στην διαδρομή Αμμοχώστου – Λευκωσίας και στις 19 Απριλίου συναντήθηκαν με τις υπόλοιπες Οδηγούς και φίλους που συνέχιζαν την πορεία τους προς τη Λευκωσία.

Στην πορεία που ξεκίνησε από την Αμμόχωστο και κατέληξε στην Αρχιεπισκοπή, συμμετείχαν και 40 περίπου ξένες Οδηγοί από Ελλάδα, Η.Βασίλειο, Σουηδία και Φιλανδία.

Η ιδέα να καθοριστεί σαν ετήσια πορεία υιοθετήθηκε από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο μετά το 1976. Τις χρονιές 1975 και 1976 η πορεία Αγάπης συνδιοργανώθηκε από το ΣΚΟ και τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο στην Επαρχία Λεμεσού. Η επιχορήγηση καθοριζόταν ανάλογα με την απόσταση που περπατούσε το κάθε άτομο.

Η ονομασία ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ, υιοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μακαρίου του Γ΄ για την ετήσια πορεία που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου εις μνήμη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, και το 1976 μετονομάστηκε σε ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, από τον Αγίο Μέμνονα Αμμοχώστου, με εισήγηση του ιατρού Δημήτρη Σουλιώτη.

 

Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων , για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους.

Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο. Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων , για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου. Ο θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με το ουσιαστικό έργο του, το οποίο εκτιμάται από το κοινό, συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή και ανταποκρίνεται με τη δέουσα στοργή και κατανόηση, γιατί ο καρκίνος είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και χρειάζεται την από κοινού αντιμετώπιση.

Τα έσοδα από την Πορεία , κάθε χρόνο, συμβάλλουν ουσιαστικά ώστε ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους.


Κατά το 2016, οι καθαρές εισφορές από την Πορεία Χριστοδούλας και τον Παγκύπριο Έρανο ανήλθαν στο ποσό των €508,893 με μια αύξηση της τάξης του 13,8% από το 2015. Συνολικά μαζί με τις υπόλοιπες εισφορές και την κυβερνητική χορηγία, οι καθαρές εισφορές ανήλθαν στο ποσό των €2,600,000. Το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία των δωρεάν προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς.
 

Μια από τις κύριες εκδηλώσεις που οργανώνονται με την ευκαιρία της Πορείας Χριστοδούλας είναι και ο Παγκύπριος Έρανος, όπου μέσω περιπτέρων που τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων της Κύπρου, καλούμε το κυπριακό κοινό να συνεισφέρει γενναιόδωρα. Τα περίπτερα στελεχώνουν εθελοντές του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, μέλη του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, νεολαίες κομμάτων, μαθητές και οργανωμένοι γονείς, φοιτητές Πανεπιστημίων και Κολεγίων, οι Δήμοι και άλλα οργανωμένα σύνολα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους!

 

ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, οργανώνει για 44η συνεχή χρονιά την Πορεία Χριστοδούλας, η οποία είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων του Συνδέσμου. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πορεία, ο Σύνδεσμος οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα καρκίνου και την συλλογή εισφορών. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου καλεί το Κυπριακό Κοινό, με την ευαισθησία που πάντα το διακρίνει, να μπεί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο και να στηρίξει και φέτος όλες τις εκδηλώσεις της Πορείας Χριστοδούλας, προσφέροντας απλόχερα τον οβολό του, συμβάλλοντας σε μια ευγενική και φιλάνθρωπη προσπάθεια έτσι ώστε να συνεχίσει τη δωρεάν προσφορά πολλαπλών υπηρεσιών του προς τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο υλοποιώντας το σύνθημα μας «ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ».

Τέλος, επιθυμούμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες προς το διαχρονικό χορηγό της Πορείας Χριστοδούλας, την Τράπεζα Κύπρου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και όλους όσους πρόθυμα μας βοηθούν για την οργάνωση της Πορείας Χριστοδούλας.

ΛΕΜΕΣΟΣ
Κυριακή 07 Απριλίου, 2019
  • Πεζοπορία - 10:30 π.μ. Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων μαζί με τις κοινότητες Δυτικής Λεμεσού και τον Δήμο Ύψωνα. Εκκίνηση από τον Αστυνομικό Σταθμό Βάσεων SBA και τερματισμός στο προαύλιο της Εκκλησίας Της Του Χριστού Γεννήσεως στον Ασώματο
  • Πεζοπορία - 10:30 π.μ. Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων μαζί με τις κοινότητες Δυτικής Λεμεσού και τον Δήμο Ύψωνα. Εκκίνηση από τον Αστυνομικό Σταθμό Βάσεων SBA και τερματισμός στο προαύλιο της Εκκλησίας Της Του Χριστού Γεννήσεως στον Ασώματο
Show Less
ΛΕΜΕΣΟΣ
Κυριακή 14 Απριλίου, 2019
  • Εκκίνηση Πορείας 10:30 π.μ. «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
  • Φιλανθρωπική αγορά - 10:30 π.μ. - 1:00 μ.μ. στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
  • Εκκίνηση Πορείας 10:30 π.μ. «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
  • Φιλανθρωπική αγορά - 10:30 π.μ. - 1:00 μ.μ. στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
Show Less

Poreia Xristodoulas

Μπες και εσύ #stiMaxi! Γίνε μέλος της μεγαλύτερης αντικαρκινικής εκστρατείας και πρόσφερε ελπίδα, δίνοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την πιο σημαντική μάχη χιλιάδων συνανθρώπων μας.